SIBO – czyli zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego
Z tego artykułu dowiesz się:
- co to jest SIBO,
- czynniki wpływające na rozwój SIBO,
- jakie są objawy SIBO,
- konsekwencje dla organizmu,
- jak zdiagnozować SIBO,
- kierunki leczenia.
Co to jest SIBO?
SIBO jest bardzo niejednorodnym zespołem, charakteryzującym się zwiększoną liczbą lub nieprawidłowym typem bakterii w jelicie cienkim. U większości pacjentów SIBO nie jest wywoływane przez pojedynczy szczep bakteryjny. Najczęściej występuje rozrost w jelicie cienkim bakterii pochodzących z okrężnicy. Rzadziej wzrasta „normalna” ilość bakterii jelita cienkiego.
Czynniki wpływające na rozwój SIBO.
Etiologia SIBO jest zwykle złożona i wiąże się z:
- zaburzeniami ochronnych mechanizmów antybakteryjnych, takich jak:
- niedobór kwasu żołądkowego (np. stosowanie popularnych inhibitorów pompy protonowej),
- zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki,
- zespoły niedoboru odporności – brak immunoglobulin w obrębie wydzielania jelitowego,
- a także z nieprawidłowościami anatomicznymi takimi jak:
- przetoki,
- uchyłki,
- niedrożność jelita cienkiego,
- oraz z zaburzeniami motoryki.
SIBO bardzo często towarzyszy takim chorobom jak:
- zespół jelita drażliwego,
- celiakia,
- choroba Crohna,
- zespół krótkiego jelita,
- bezalkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby,
- marskość wątroby,
- twardzina układowa,
- cukrzyca,
- fibromialgia i inne.
Jakie są objawy SIBO?
Objawy kliniczne SIBO to:
- wzdęcia,
- dyskomfort w jamie brzusznej,
- biegunka (SIBO biegunkowe),
- ból brzucha,
- zaparcia (SIBO zaparciowe),
- objawy złego wchłaniania (utrata masy ciała, niedożywienie, brak przyrostów u dzieci),
- uszkodzenie wątroby (dalej – encefalopatia wątrobowa czyli uszkodzenie mózgu),
- objawy skórne (np. trądzik różowaty),
- bóle stawów,
- zespoły niedoborów:
- niedokrwistość,
- niedobór wapnia,
- niedobór wit. D,
- niedobór B12,
- niedobór żelaza.
Jakie konsekwencje dla organizmu niesie SIBO?
SIBO mleczanowe – konsekwencje dla organizmu.
SIBO mleczanowe czyli nadmierny przerost bakterii mlekowych prowadzi do kwasicy D-mlekowej, kiedy to niewchłonięte sacharydy przechodzą z jelita cienkiego do grubego, tam ulegają fermentacji do izomeru D kwasu mlekowego, który nie jest rozkładany przez ludzki organizm. Następuje jego wchłanianie z jelita grubego do krwioobiegu. Często przebiega to bezobjawowo, jednak może wiązać się to z zaburzeniami neurologicznymi, takimi jak:
- splątanie,
- ataksja,
- niewyraźna mowa,
- utrata pamięci,
- zmiana stanu psychicznego,
- wrażenie bycia pijanym
W SIBO mleczanowym ważne jest:
- ograniczenie podaży cukrów prostych,
- ograniczenie węglowodanów złożonych,
- zwiększenie ilości tłuszczu w diecie.
Konsekwencje związane z niestrawnością i zespołem złego wchłaniania.
Bakterie w SIBO mogą znacząco zakłócać enzymatyczne, chłonne i metaboliczne funkcjonowanie organizmu. Może dojść do uszkodzenia komórek jelit – enterocytów. Błona śluzowa jelita cienkiego może ulec uszkodzeniu, co prowadzi do zwiększenia przepuszczalności jelit. Niedobór witaminy B12 wynika ze spożycia tej witaminy przez mikroorganizmy beztlenowe. Bakterie mogą również wykorzystywać białko w jelicie cienkim, co może prowadzić do niedoboru białka dla organizmu i nadmiernej produkcji amoniaku przez bakterie (encefalopatia wątrobowa). Występuje także złe wchłanianie tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jednym słowem – organizm jest objadany z wartości odżywczych, przy jednoczesnej produkcji toksycznych metabolitów, takich jak amoniak, D-mleczan, endogenne bakteryjne peptydoglikany i inne. SIBO jest także związane ze zwiększoną produkcją prozapalnych cytokin oraz endogenną produkcją etanolu – prawdopodobnie syntetyzowanego przez Candida albicans i Saccharomyces cerevisiae (człowiek może zachowywać się jakby był pijany).
Diagnostyka SIBO
Najważniejsze metody diagnostyczne to obecnie testy oddechowe – wodorowe i metanowe.
Najczęściej można spotkać się z wodorowym testem oddechowym, chociaż jest on niemiarodajny. Moim zdaniem warto robić jedynie oddechowy test wodorowo-metanowy.
U ludzi wodór i metan są wytwarzane wyłącznie przez bakterie jelitowe, w jelicie grubym u zdrowych ludzi, a także w jelicie cienkim w przypadku SIBO. Około 20% jest wydychane przez płuca i dlatego można je zmierzyć w teście oddechowym. Testy oddechowe w celu zdiagnozowania SIBO wykonuje się po doustnym podaniu glukozy lub laktulozy. Jest to nieinwazyjny, łatwo dostępny i stosunkowo tani sposób badania SIBO, chociaż ma również swoje wady – nie zawsze jest dokładny.
SIBO można także zdiagnozować na podstawie wyników badania kwasów organicznych w moczu (OAT, ONE, o badaniach pisałam tu).
Leczenie SIBO
- leczenie choroby podstawowej (te choroby, które mogą powodować SIBO, wymieniałam je na początku wpisu), jeśli to możliwe,
- wsparcie dietetyczne – np. wykluczenie laktozy, innych cukrów prostych, zwiększenie spożycia tłuszczów, zalecana dieta low fodmap – niskofermentująca,
- leczenie antybiotykami celowanymi w szczepy bakteryjne powodujące SIBO – rifaksymina (XIFAXAN) – niskie wchłanianie z przewodu pokarmowego, duża skuteczność,
- po leczeniu rifaksyminą – optymalna dieta niskoskrobiowa lub SCD przez czas 6-8 tygodni dla utrzymania efektu,
- probiotyki są przeciwwskazane, szczególnie zawierające lactobacillus u pacjentów z ryzykiem SIBO mleczanowego.
Leczymy jelita, pilnujemy diety i się nie poddajemy.
Powodzenia!
Ola
[…] Dysbioza to – krótko mówiąc – brak harmonii w jelitach. Nazywamy tak stan, kiedy zaburzona została równowaga pomiędzy florą pożyteczną i patogenną, na korzyść tej drugiej. Zresztą, żadne przerosty, nawet pożytecznych bakterii nie są korzystne, jak w przypadku SIBO (artykuł o SIBO). […]
[…] (więcej o tym temacie pisałam tu – po kliknięciu otworzy się w nowym […]