Przygotowałam dla Was przepis na pyszne i w dodatku ekspresowe pączki bezglutenowe.
Wykonanie jest bardzo proste – zdążycie je zrobić nawet rano, żeby spakować sobie lub dzieciom na drugie śniadanie.
Bezglutenowe szybkie pączki – idealne!
Składniki:
- 60 g mąki ryżowej;
- 60 g mąki ziemniaczanej;
- 60 g mąki z tapioki;
- 60 g mąki gryczanej;
- 60 g mąki kukurydzianej;
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
- 240 g jogurtu wegańskiego (kokosowy bez cukru);
- 3 jajka;
- szczypta ziarenek wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- łyżka ksylitolu.
Dodatkowo:
- smalec do smażenia;
- ksylitol zmielony na puder w młynku do kawy.
Przygotowanie:
- w garnku z grubym dnem rozgrzać smalec;
- w tym samym czasie wszystkie składniki szybko wymieszać razem (nie trzeba używać miksera, wystarczy wymieszać łyżką);
- łyżką nakładać ciasto na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron do zarumienienia;
- po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym;
- posypać pudrem z ksylitolu.
Podzielcie się w komentarzu Waszymi odczuciami – smakowało? 🙂
Polecam Wam też przepis na bezglutenowy chleb na zakwasie!