Dieta 3xbez to dieta, w której wykluczamy gluten, kazeinę oraz cukier.
Wprowadzenie zasad odżywiania bez glutenu, kazeiny i cukru może początkowo wydawać się trudne, ale po niedługim czasie nabierzesz wprawy i nie będziesz chciała wrócić do „zwykłego” jedzenia.
Tu kilka moich porad ułatwiających odnalezienie się w nowej kuchni i odpowiednie przygotowanie do diety 3xbez:
- Przygotuj sobie zapasy. Zrób spore zakupy, żeby mieć do wyboru szeroki asortyment alternatywnych produktów. Zaopatrz się w różnego rodzaju mąki (ryżowa, gryczana, owsiana bezglutenowa, z sorgo, z tapioki, z teff, z konopii, słonecznikowa, z ciecierzycy, z soczewicy, jaglana, kasztanowa, żołędziowa, amarantusowa itp.), kasze, płatki. Kup gotowe mleka roślinne lub produkty do ich przygotowania (np. kasza jaglana, migdały, nerkowce, kokos i dobry blender). Zaopatrz zamrażarkę w mrożonki (warzywa, zupy, mięso) w razie kryzysu 😉
- Zrób generalne porządki w kuchni, pozbądź się wszystkich niedozwolonych produktów, umyj szafki kuchenne (resztki glutenu)
- Znajdź w okolicy sklep ze zdrową żywnością
- Znajdź źródło dobrych jakościowo warzyw, owoców, jajek i mięsa
- Rozpisz sobie jadłospis (najlepiej z listą zakupów) na tydzień lub dwa do przodu lub skontaktuj się z dietetykiem
- Zaopatrz się w termosy na ewentualne posiłki poza domem
- Gotuj posiłki w większej ilości, tak żeby można z nich korzystać przez kilka dni w rożnych zestawieniach (np. duży garnek rosołu jako baza do zup, kasza jaglana jako baza do gofrów, ciastek, budyniu)
- Znajdź źródło sprawdzonych i smacznych przepisów (FB, blogi, książki)
- Nie zniechęcaj się, mi pierwszy chleb wyszedł chyba po dwóch miesiącach 😉
POWODZENIA
[…] dieta – wykluczenie nietolerancji pokarmowych, produktów alergizujących i prozapalnych, dostarczanie naturalnej i nieprzetworzonej żywności […]