Histamina wpływa na nadpobudliwość – jak to możliwe?
Nietolerancja histaminy jest procesem patologicznym i wynika z braku równowagi nagromadzonej histaminy i zdolności do jej degradacji.
Z tego artykułu dowiesz się:
- czym jest histamina,
 - jak przebiega metabolizm histaminy,
 - jaka jest różnica między reakcją alergiczną a nietolerancją histaminy,
 - jakie są objawy nietolerancji histaminy,
 - jakie problemy sprzyjają nietolerancji histaminy,
 - jakie produkty zawierają histaminę lub zwiększają jej wytwarzanie,
 - jakie są sposoby na zminimalizowanie objawów/pozbycie się nietolerancji histaminy,
 - jak zdiagnozować nietolerancję histaminy,
 - jak histamina działa w mózgu,
 - jak objawia się niedobór histaminy.
 
Czym jest histamina?
Histamina jest aminą biogenną, produkowaną przez komórki naszego organizmu z aminokwasu – histydyny. Magazynowana jest w nieaktywnej formie w komórkach tucznych (znajdują się w tkance łącznej i błonach śluzowych), skąd uwalniana jest pod wpływem różnych czynników – alergenów, zmian temperatury, uszkodzeń tkanki.
Jak przebiega metabolizm histaminy?
Histamina występuje w różnym stopniu także w wielu produktach spożywczych. Jest ona rozkładana w przewodzie pokarmowym przez enzym DAO – oksydaza diaminowa , wytwarzany w jelicie cienkim. DAO jest głównym enzymem metabolizującym spożywaną histaminę. Istnieje jeszcze jeden ważny enzym biorący udział w inaktywacji histaminy – N-metylotransferaza histaminowa, który jest białkiem cytozolowym, więc może przekształcać histaminę tylko w przestrzeni wewnątrzkomórkowej komórek.
U zdrowych osób histamina pochodząca z żywności może być szybko detoksykowana przez oksydazy aminowe, podczas gdy osoby o niskiej aktywności oksydazy aminowej są narażone na toksyczność histaminową. Upośledzona degradacja histaminy na podstawie zmniejszonej aktywności DAO i wynikający z niej nadmiar histaminy może powodować przedostawanie się jej do krwioobiegu, liczne objawy naśladujące reakcję alergiczną czy ostrą reakcję zapalną. W perspektywie długoterminowej nadmiar histaminy wpływa na powstanie przewlekłego stanu zapalnego i funkcjonowanie odpowiedzi immunologicznej.
Różnica między reakcją alergiczną a nietolerancją histaminy.
Opiera się na zaangażowaniu układu immunologicznego – w przypadku nietolerancji histaminy reakcja odbywa się niezależnie od układu odpornościowego. Czyli objawy alergii są a markerów alergicznych nie ma. W przypadku reakcji alergicznej układ odpornościowy odpowiada i wytwarzają się markery alergiczne.
Dodatkowe różnice:
- nasilenie objawów zależne od ilości spożytego pokarmu (np. mało – brak reakcji, trochę więcej – reakcja),
 - objawy mogą być opóźnione w czasie,
 - nie występują przeciwciała IgE – typowe dla alergii
 
Objawy nietolerancji histaminy.
Jest wiele objawów, które mogą wskazywać na nietolerancję, sporo z nich może wskazywać również na inne problemy naszego organizmu. Dlatego sugeruję zrobienie badań (o tym jak ważne są badania piszę m.in tu, jeżeli występuje kilka objawów z poniżej wymienionych:
- bóle głowy, migreny,
 - zaburzenia rytmu dobowego,
 - reakcje skórne – pokrzywka, świąd, atopowe zapalenie skóry, egzema, łysienie, trądzik młodzieńczy, trądzik różowaty,
 - zaczerwienienie twarzy, czerwone plamy skórne – typowy objaw,
 - uderzenia gorąca,
 - tachykardia, arytmia,
 - niedociśnienie,
 - zgaga,
 - bóle brzucha, nudności, wzdęcia, biegunki,
 - katar, kichanie,
 - zapalenie spojówek,
 - duszności, astma,
 - zespół przewlekłego zmęczenia, depresja, bezsenność,
 - nadpobudliwość,
 - niepokój,
 - lęki,
 - oszołomienie,
 - zlewne poty po posiłku lub w nocy,
 - drżenie mięśni, mrowienie ust,
 - obrzęki,
 - choroba lokomocyjna i morska,
 - marznięcie kończyn,
 - zaburzenia zachowania – OCD.
 
Jakie problemy sprzyjają nietolerancji histaminy?
Problemy z histaminą wynikają z tego, że mamy jej za dużo w organizmie. W uproszczeniu możemy powiedzieć, że są dwie przyczyny – za dużo jej do organizmu dostarczamy i enzym DAO nie rozkłada nadmiaru lub mamy blokadę na enzymie DAO, przez co upośledzona jest jego praca, a co za tym idzie także rozkład histaminy.
Poniżej przedstawiam listę przyczyn, które mogą powodować niedobór enzymu DAO lub nadmiar histaminy – czyli nietolerancję histaminy:
- zaburzenia metylacji,
 - pasożyty,
 - dysbioza jelit i przerost candidy,
 - przewlekłe stany zapalne jelit,
 - zespół jelita drażliwego,
 - SIBO,
 - długotrwały stres,
 - stosowanie wielu leków, m.in. furosemid, izoniazyd, werapamil, diazepam, NLPZ, kwas acetylosalicylowy (aspiryna), metamizol (pyralgina), amilorid, metoklopramid, niektóre antybiotyki, acetylocysteina, amboksol, amitryptylina,
 - spożywanie alkoholu,
 - zatrucie metalami ciężkimi.
 
Pokarmy bogate w histaminę i zwiększające jej wytwarzanie
Najwięcej histaminy zawierają produkty wysokoprzetworzone, dojrzewające i długo przechowywane. Najmniej – produkty świeże i nieprzetworzone.
- produkty wędzone, kiełbasy, salami,
 - sery dojrzewające,
 - ryby i owoce morza,
 - produkty kiszone – kapusta, ogórki, zakwas buraczany,
 - pomidory, przecier, ketchup,
 - kakao, czekolada,
 - truskawki,
 - banany,
 - orzechy,
 - cytrusy,
 - wino, piwo, szampan,
 - surowe mleko,
 - cynamon, goździki,
 - dynia, szpinak,
 - morele, wiśnie, rodzynki, maliny, śliwki, brzoskwinie
 - białko jaja
 
Inne czynniki zwiększające histaminę – konieczne do wyeliminowania w diecie niskohistaminowej:
- sztuczne barwniki do żywności, zwłaszcza tartrazyna (symbol E102),
 - benzoesany – kwas benzoesowy, benzoesan sodu pochodzące ze źródeł pokarmowych,
 - konserwanty: 2-butylo-4-hydroksyanizol i 4-butylo-4-hydroksyanizol (mieszanina izomerów)(BHA) i 2,6-dibutylotoluen (BHT).
 
Jakie są sposoby na zminimalizowanie objawów/pozbycie się nietolerancji histaminy?
Nie ma jednego złotego środka. Jak każde leczenie sugeruję zacząć je od wprowadzenia zdrowej diety i sprawdzenia badaniami, co możemy a czego nie.
Objawy nietolerancji histaminy można zmniejszyć poprzez:
- leczenie choroby podstawowej – zazwyczaj jelit,
 - prowadzenie diety niskohistaminowej,
 - rozważenie celowanej probiotykoterapii i suplementacji kwasami DHA/EPA,
 - suplementacja miedzi i B6 – niezbędne do tworzenia DAO oraz selenu, cynku i siarki jako hamujących działanie histaminy,
 - wzbogacenie diety o imbir i kurkuminę – naturalne działanie przeciwhistaminowe,
 - doraźnie stosowanie leków przeciwhistaminowych (cetyryzyna, hydroksyzyna),
 - stosowanie suplementów zawierających DAO – daosin, ahista, histasolv,
 - chelatacja w celu usunięcia metali ciężkich,
 - stosowanie metioniny, TMG.
 
Przy pisaniu tego artykułu znalazłam suplement Ahista o zachęcającym składzie:
ziemia okrzemkowa (43%, mikronizowana), algi Lithothamnium calcareum bogate w wapń (13%), węglan magnezu (10%), lecytyna słonecznikowa (6%), regulator kwasowości kwas askorbinowy, ekstrakt z kadzidła Boswellia serrata (4%), ekstrakt z liści karczocha Cynara scolymus (4%), ekstrakt z pączków drzewa miodowego Melaleuca wilsonii (4%; zawiera 95% kwercetyny), proszek z korzenia imbiru Zingiber officinale, proszek z korzenia kurkumy Curcuma longa, ekstrakt z ananasa, glukonian cynku, Bifidobacterium breve (0,3%, mikrokapsułkowane), olej mięty pieprzowej Mentha × piperita (0,2%), ryboflawina (witamina B2), glukonian miedzi, chlorowodorek pirydoksyny (B6), biotyna.
Diagnostyka nietolerancji histaminy.
Jak już wcześniej wspominałam, jeżeli podejrzewacie nietolerancję, pojawia się u Was klika objawów, to zachęcam do dokładnej diagnostyki, by wdrożyć odpowiednie leczenie. Diagnostykę możecie zacząć od:
- prowadzenia dziennika obserwacji – zapisywanie pokarmów i reakcji na nie, np. pogorszenie samopoczucia po produktach bogatohistaminowych,
 - oznaczenie poziomu enzymu DAO w osoczu krwi, można wykonać w Alabie, koszt 200 zł; jeśli stwierdzimy niewystarczającą aktywność DAO należy rozważyć dalszą diagnostykę: 
- badanie poziomu witaminy B6 – kofaktor DAO,
 - miedź w surowicy – kofaktor DAO,
 - cynk w surowicy – ogranicza aktywność histaminy,
 
 - oznaczenie poziomu histaminy we krwi,
 - wykonanie panelu genetycznego MTHFR, w którym oznaczone jest m.in. funkcjonowanie enzymów DAO a także sprawność metylacji, która ma kluczowe znaczenie w metabolizmie histaminy i neuroprzekaźników.
 
Jak histamina działa w mózgu?
Mózg jest jednym z narządów, w którym zidentyfikowano receptory histaminowe. Nie do końca jeszcze wiadomo, jak histamina na nie działa, gdyż teoretycznie nie przenika bariery krew-mózg, być może jest wytwarzana endogennie. Neurony histaminergiczne są zlokalizowane w wielu obszarach mózgu i biorą udział w różnych funkcjach, w tym w regulacji snu / czuwania, jedzenia i procesów pamięciowych.
Receptory histaminowe H3 modulują uwalnianie takich neuroprzekaźników jak 5-hydroksytryptamina, dopamina, acetylocholina, noradrenalina i GABA w OUN i na obwodzie. Są to substancje o działaniu zarówno pobudzającym jak i wyciszającym, a dodatkowo histamina sama działa jak neuroprzekaźnik, w związku z tym ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, procesy uczenia, nastrój, wrażliwość na ból.
Okazuje się, że histamina z jelit może pobudzać dziecko i nawet generować zachowania autystyczne, ale niekoniecznie przenika barierę krew-mózg, nie uszkadza Ośrodkowego Układu Nerwowego (OUN).
Trwają badania kliniczne nad wprowadzeniem leków działających na receptory H3, działających na zaburzenia z deficytem uwagi oraz zaburzeń poznawczych, co przekłada się na potencjalne zastosowanie w ADHD i chorobie Alzheimera. Inne opcje dotyczą także zaburzeń snu, narkolepsji, niektórych postaci padaczek a także otyłości.
Jak objawia się niedobór histaminy?
Do tej pory pisałam głównie o tym, że histaminy mamy zbyt dużo. Może być też tak, że poziom histaminy w organizmie jest zbyt niski i mówimy wtedy o zjawisku zwanym histapenią. Może to być spowodowane zbyt intensywną metylacją.
Osoby cierpiące na histadelię, czyli nadmiar histaminy, mają natomiast podniesiony poziom dopaminy i noradrenaliny i często są:
- nerwowe,
 - pobudzone,
 - pełne paranoi, fobii, obsesji.
 
W tym przypadku należy rozważyć suplementację kwasem foliowym oraz witaminą B12.
Pisząc ten tekst sama przekonałam się, jak ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu ma histamina, i że może być tym czynnikiem, którego szukam (a potem będę dalej szukać z czego wynika i jak na to wpłynąć;) Czekam na wyniki naszych paneli MTHFR, mam nadzieję, że wiele się z nich dowiem.
A Ty masz jakieś doświadczenie z nietolerancją histaminy?
Źródła:
- Histamine and histamine intolerance.Maintz L1, Novak N., Am J Clin Nutr.2007 May;85(5):1185-96
 - Histamine intolerance. Hanusková E1, Plevková J. Cesk Fysiol.2013;62(1):26-33
 - https://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,nietolerancja-histaminy–infografika-,artykul,1725946.html
 - Histamine and its receptors Mike E Parsons1,* and C Robin Ganellin2 Br J Pharmacol. 2006 Jan; 147(Suppl 1): S127–S135.
 - Histamine, histamine receptors and their role in immune pathology.Jutel M1, Akdis M, Akdis CA.Clin Exp Allergy.2009 Dec;39(12):1786-800.
 - http://dietetyk-kliniczny-warszawa.pl/2018/05/29/nietolerancja-histaminy-przyczyny-objawy-leczenie/
 - Histamine in neurotransmission and brain diseases. Nuutinen S1, Panula P. Adv Exp Med Biol.2010;709:95-107.
 

 
[…] nadmiar histaminy – objawy alergiczne ze strony dróg oddechowych, skóry, nosa, świąd, nadmiar kwasu żołądkowego, zmęczenie, obsesje, myśli samobójcze, uzależnienia – więcej o histaminie TUTAJ […]