Przepis na mocno czekoladowe babeczki – bez glutenu, bez mleka i cukru
Składniki na czekoladowe babeczki:
- 150 g jogurtu kokosowego bez cukru;
- 1 banan;
- łyżka ksylitolu, erytrytolu, miodu, syropu klonowego lub innego dozwolonego słodzidła;
- 1 jajko;
- ¼ szklanki mleka roślinnego;
- 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej;
- 2 łyżki mąki ryżowej;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- Pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
- 2 łyżki kakao (u mnie czarne);
- ¼ szklanki wiórków kokosowych;
- 2 łyżki rodzynek drobno posiekanych;
- ¼ szklanki posiekanych orzechów;
- 25 g g ciemnej czekolady do posypania.
Dodaj tu swój tekst nagłówka
W jednej misce wymieszać suche składniki – mąki, sodę, proszek do pieczenia, kakao, orzechy, rodzynki.
W drugim naczyniu rozgnieść widelcem banana, wymieszać z jogurtem, jajkiem, mlekiem roślinnym i słodzidłem.
Zawartość obu misek połączyć ze sobą – przełożyć do foremek na muffinki, posypać czekoladą pokrojoną w drobną kostkę.
Piec w 170 stopniach przez 25 minut.
Smacznego!