Przepis na zakwas bezglutenowy
Zakwas bezglutenowy powstaje na skutek naturalnej fermentacji i namnażania dzikich drożdży. Z każdym dokarmianiem nabiera mocy i ułatwia wyrastanie ciasta.
Pierwsze zakwasy są słabe – chleby na nich będą wyrastać dłużej i nie będą zbyt puszyste. Natomiast taki zakwas kilkumiesięczny znacznie ułatwia pieczenie chleba – cierpliwości 🙂
Zakwas trzeba zacząć przygotowywać na kilka dni przed pieczeniem pierwszego bochenka.
Mój przepis na zakwas:
- Wyparzony duży słoik (może być nawet litrowy);
- Łyżka mąki gryczanej białej;
- Łyżka mąki jaglanej*;
- 2 łyżki przegotowanej letniej wody.
Całość wymieszać drewnianą łyżką, zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej, przykryte bawełnianą ściereczką. - Po tym czasie znów dodać :
- Łyżkę mąki gryczanej białej;
- Łyżkę mąki jaglanej;
- 2 łyżki przegotowanej letniej wody.
Całą procedurę dokarmiania powtarzamy co 12 godzin przez 4 dni. Zakwas ma mieć konsystencję gęstą, jednak lekko płynną, możemy regulować jego gęstość przez dodatek takiej ilości wody, jaką uznamy za stosowną.
Taki zakwas bezglutenowy jest już gotowy do przygotowania zaczynu na chleb.
Pamiętaj, aby przed przygotowaniem zaczynu trochę zakwasu (2-3 łyżki) odłożyć do świeżego i czystego słoika i schować do lodówki, posłuży do pieczenia kolejnego chleba.
*mąkę jaglaną w przepisie można z powodzeniem zastąpić mąką owsianą bezglutenową